Dieta przy osteoporozie – jak odżywić kości?

🧬 Dlaczego dieta ma znaczenie? Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu struktury kości i zwiększonym ryzyku złamań. Dieta bogata w wapń, witaminę…

🧬 Dlaczego dieta ma znaczenie?

Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu struktury kości i zwiększonym ryzyku złamań. Dieta bogata w wapń, witaminę D i białko odgrywa kluczową rolę w profilaktyce i terapii.

🥛 Co jeść przy osteoporozie?

  • nabiał (jogurt naturalny, twaróg, kefir),
  • ryby z ośćmi (sardynki, szprotki),
  • jaja, tofu, rośliny strączkowe,
  • warzywa liściaste (jarmuż, brokuły),
  • produkty wzbogacone w wapń i D3.

❌ Czego unikać?

  • nadmiar kofeiny (kawa >3 filiżanki/dobę),
  • sól – zwiększa utratę wapnia z moczem,
  • alkohol i papierosy,
  • słodkie napoje gazowane (zawierają fosforany).

🥗 Komponowanie posiłków:

  • 4–5 posiłków dziennie,
  • minimum 2 porcje warzyw zielonych,
  • zadbaj o obecność białka i wapnia w każdym głównym posiłku.

🎁Jadłospis przy osteoporozie

Gotowy do pobrania plan – przygotowany przez dietetyków z myślą o wzmacnianiu kości i ograniczaniu ryzyka złamań.

🔁 Chcesz więcej?

Na stronie znajdziesz gotowe plany żywieniowe dla wielu jednostek chorobowych.
Jeśli czujesz, że to dobry kierunek – sprawdź naszą ofertę lub zapisz się na newsletter, by otrzymać kolejne materiały za darmo.

Przygotowałyśmy dla Ciebie jadłospis dedykowany osobom z osteoporozą– stworzony przez dietetyków klinicznych. Możesz go pobrać i sprawdzić, jak może wyglądać Twoje wsparcie dietetyczne w praktyce.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *